Ta vare på tøyet ditt så det varer lenger!

Hvordan få klærne til å holde seg pene? Oftest handler det bare om sunn fornuft. Tenk på hvordan du pleier å vaske klærne dine og se om du kan gjøre noen endringer som i det lange løp vil få klærne dine til å vare lenger. Du kan også oppleve at du bruker mindre penger på klesvask samtidig som at det er mer miljøvennlig. Her er et par konkrete tips til hvordan du kan behandle klærne dine bedre i vask.

Vask og behandle tøyet ditt riktig

Klær som undertøy og treningstøy trenger oftest en vask etter du har brukt det én gang. Andre klær som jeans, skjørt og gensere og hettejakker trenger kanskje ikke å bli vasket før plagget er blitt brukt flere ganger. Du kan også med fordel lufte klærne i stedet for å vaske om det er litt lukt i dem. Om du har klær av fine materialer som for eksempel blonder eller undertøy, bruk vaskepose.

Hvordan oppbevarer du dine klær?

Når du sorterer i hvilke klær som kan brukes igjen før de vaskes, kan det være greit å ha en egen knagg til klærne. På denne måten slipper du at de havner på gulvet eller på stolen, om du ikke har lyst til å henge de inn i skapet igjen. Da har du også bedre oversikt over hva du har tenkt å bruke igjen og hva som er en del av rotet på gulvet som trenger vask.

Lavere temperatur

Vask i for varmt vann sliter på klærne dine. Dessuten er det liten forskjell på hvor rene klærne blir om du vasker på 30 eller 40 grader. La klær lufttørke i stedet for å bruke den nokså dyre tørketrommelen.
Tørketromling sliter på klærne dine. I tillegg er dette også bra for lommeboka di, siden du slipper strøm- og vannutgiftene som følger med tørketromling.

Følg vaskesymbolene

Om du følger vaskesymbolene på klærne din kan du også skåne de for mye unødvendig slitasje. Alle tipsene er små ting du kan gjøre for å ta bedre vare på klærne, i tillegg til å bidra til en mer miljøvennlig garderobe.