Hvilke er de beste og billigste bleiene?

Bleier er ingen liten utgift for en småbarnsfamilie. I snitt bruker et barn fem til seks bleier per døgn i løpet av sine første leveår, og i begynnelsen til og med flere enn dette. Samtidig er det store prisforskjeller mellom ulike fabrikater. Så hva får du egentlig når du betaler dobbelt så mye for ett bleiemerke som for et annet? Testfakta lot det franske laboratoriet SGS sammenligne ti ulike fabrikater.

Resultatene er ganske likeverdige. De fleste bleiene i testen holder høy kvalitet, og det er ikke sikkert at man som forbruker kommer til å merke noen større forskjell mellom ulike fabrikater, sier testleder Cedric Schoorens.

Ved hjelp av tissende prøvedukker har laboratoriet undersøkt i hvilken grad bleiene holder tett og hvor godt de holder barnets hud tørr i løpet av natten. Dessuten testet man bleienes pusteevne, hvor godt teipen fester og hvor myke og fleksible de er.

Best i test

Best resultat får bleiene fra de store produsentene Pampers og Libero. Men Icas egen bleie, som bare koster halvparten av testvinneren, ligger bare marginalt etter. Her kan man altså spare flere tusen kroner på et år uten at det går på bekostning av kvaliteten. To av de billigere bleiene – Toujour fra Lidl og Bamse-bleien fra Citygross skiller seg likevel ut som dårligere enn de andre i testen. Det gjelder fremfor alt evnen til å holde barnets hud tørr i løpet av natten. Det er et viktig aspekt, ettersom det bidrar til å forebygge utslett på huden, sier Cedric Schoorens.

De jevnt gode testresultatene er ikke overraskende for Olle Larkö, professor og overlege ved hudklinikken på Sahlgrenska i Göteborg. Han tror ikke at det er kvaliteten på dagens bleier som forårsaker røde barnestumper og eksem. For 20 år siden hadde vi en del problemer med bleiene, men i dag virker det som at de kan suge opp enorme mengder væske og likevel føles tørre.