Aldri sett så mye smugling av øl og brennevin fra Sverige før

Norske tollere på Svinesund grensen mellom Sverige og Norge har beslaglagt mer øl og brennevin i løpet av første halvår 2017 enn noensinne (allerede mer enn i hele fjor til sammen). Kjøretøyer som brukes til smuglingsformål har blitt beslaglagt, ifølge en rapport fra radiokanalen P4.

“Det har vært en trend klart i første halvår mot en ganske stor økning i beslag av både øl og brennevin,” Per Kristian Grandahl, leder for Svinesund tollkontoret, fortalte den svenske radio kringkasteren.

Overfarten til Svinesund er populær blant nordmenn, hvor tusenvis krysser hver måned for å kjøpe relativt billige varer på svensk side. Da spesielt øl og vin.

Over 140.000 liter øl og 20.000 liter brennevin ble beslaglagt av Tollvesenet på Svinesund fra januar til juli i år. Dette er overveldende mye mener norske tollere. Tallene representerer en 40 prosent økning i beslag av øl og dobbelt så mye som ble beslaglagt sprit som i samme periode lastyear. Gran Dahl sier at toll enheten hadde “sikkert aldri beslaglagt så mye øl før”.

Smuggling utført som del av organisert kriminalitet

Organisert kriminalitet kan være en grunn bak den tilsynelatende toppen i smugling, ifølge Gran Dahl. “Det er dyrt å kjøpe [alkohol] i butikker og organiserte kriminelle importere øl og brennevin i stor skala,” sa han til P4.

I tillegg til inndragning av alkoholholdige drikkevarer, har toll og politiet lagt beslag på en mengde biler modifisert for smuglingsforemål.

Endringer gjort på forskjellige kjøretøy er så omfattende og så sofistikerte som aldri før i henhold til rapporten. Flere slike kjøretøy har blitt beslaglagt av politiet i Sverige i Bohuslän provinsen. “Vi motarbeide gripe biler og lastebiler som har blitt tuklet med. Vi tar i et betydelig antall av slike kjøretøyer hver uke, ” sa Gran Dahl.

Inndragning av visse typer narkotika, blant annet ecstasy og amfetamin, har økt, mens beslaget av cannabis har falt litt.

“Generelt, det virker det som det er en jevn økning i alle typer smugling over grensen ved Svinesund. Svenske tollmyndigheter utgir inndragning og annen statistikk på årlig basis.