Gode råd for konfirmasjonforbredelser!

Mange gruer seg til konfirmasjonstid. Ikke alle foreldre eller slekt har råd til det de unge ikke bare ønsker seg men nærmest forventer. Det er anslått at konfirmantene forventer å sitte igjen med minimum 20.000 NOK i kontanter etter avholdt fest. Antall barn, barnebarn og nieser/nevøer spiller også inn. Forbrukerøkonomen har følgende to råd: Ikke gi over evne og gi til øremerkede formål.

De vanligste gavene å gi er fortsatt ting som bibel, klokke, smykker og selvsagt kontanter, men det er et par nye trender.

Flere og flere gir konfirmantene opplevelser

Det har i de siste 5 årene blitt mer og mer populært å gi konfirmantene opplevelser som tur i fjellet, konsert eller teaterbilletter eller andre aktiviteter i stedet for kontanter. En gave som består av tid sammen på hytta, på fisketur, konsert eller teater vil være en veldig fin ting å gi. Ungdommen vil skjønne at besteforeldre, onkler og tanter har ulik økonomisk situasjon. Det er viktig å lære konfirmantene ydmykhet for folks økonomiske situasjon.

Arvegods er også blitt populært igjen etter å ha vært hatt en lang periode hvor det nærmest har vært kjipt å få arvegods til konfirmasjonen. unge vil sette pris på en gave som vil vare og som vil stamme fra selve konfirmasjonsdagen. Dette er ofte bunader, arvestykker i form av møbler, vev eller håndtverk. Smykker som søljer og ur er også populært.

Det er naturlig at man ønsker å få en pekepinn på hva man bør gi. Man vil ikke virke gjerrige eller gi mindre enn andre, dessverre fører den følelsen til at man heller gir litt for mye enn for lite.

Hva er vanlig å gi?

Konfirmasjonsgave penger fra foreldre er rundt 10 000 kroner, besteforeldre gir 5000 kroner i gave, tanter, onkler og faddere gir 2000 kroner, venners barn får rundt 500 kroner, gode venninner og venner 300 kroner og til nabojente/-gutt gis ofte 200 kroner i gave.