Slik velger du riktig dekk

Hvilke kriterier mener du er viktigst ved valg av sommerdekk? Dette er de viktigste kriteriene du bør vurdere når du skifter dekk. Bremseegenskaper, dreneringsegenskaper, veigrep, stabilitet, rullemotstand og støy i denne rekkefølgen. Lav rullemotstand og godt grep på våt vei er i utgangspunktet motstridende egenskaper når dekk konstrueres. Men det er åpenbart ingen umulig disiplin, ifølge årets NAF-test av sommerdekk.

Goodyear Efficient Grip Performance ble kåret til testvinner fordi det klarer å kombinere lav rullemotstand med meget godt våtgrep. Dekk med lav rullemotstand er gunstig for bilens forbruk. Lav rullemotstand kan også øke rekkevidden til en elbil.

20 prosent av forbruket i følge dekkprodusenten Michelin står dekkenes rullemotstand for 20 prosent av bilens drivstofforbruk. Michelin har beregnet forskjellen i drivstofforbruk mellom markedets mest drivstoffeffektive dekk, og de dårligste. For en bilist som kjører 15 000 kilometer årlig og har et forbruk på 0,75 liter per mil, kan miljøvennlige dekk gi en besparelse på over 1250 kroner, gitt en bensinpris på 15 kroner eller mer per liter.

20 prosent høres veldig mye ut. Å sammenligne med de dårligste dekkene uten å fortelle hvilke dekk dette er virker søkt, men påstanden er sikkert riktig.

Riktig dekk = lavere drivstoffkostnader

Få bilister er klar over hvor stor innvirkning dekkene har på drivstofforbruket, hevder Frode Abrahamsen, salgssjef i Michelin. Michelin viser til en undersøkelse som selskapet selv har gjennomført der kun 18 prosent av de spurte svarte at de visste at dekkenes rullemotstand står for 20 prosent av bilens forbruk.

19 prosent av bilistene trodde at svaret var fem prosent, mens 28 prosent trodde svaret var 10 prosent. Hver fjerde svarte “vet ikke” på spørsmålet. Sørg for å velge dine nye dekk med omhu. De billigste vil kanskje ikke være de rimeligste i lengden.