Norge har verdens nest dyreste BigMac!

Norge har den nest mest overvurdert valuta i verden ifølge The Economists Big Mac-indeks 2017, som setter vårt land rett bak Sveits. Oppfunnet i 1986 som en artig måte å sammenligne priser over hele verden ble Big Mac-indeksen kreert med en oversikt over kostnaden for en McDonalds Big Mac burger i land over hele verden.

Ved hjelp av den amerikanske dollaren som base viste 2017 indeksenat en Big Mac i Sveits koster $ 5.67 (49,- kroner) sammenlignet med $ 5,06 i USA, noe som betyr at kronen er overvurdert med 12 prosent.

Valutakursen som ville utjevne prisen på en burger i de to landene er 9,68 kroner mot dollar, mens den faktiske valutakursen er 8,65 kroner. Norge ble bare forbigått av Sveits, hvor en Big Mac koster $ 6.35 og sveitsiske franc er overvurdert med 25,5 prosent. Sverige, Venezuela og Brasil var de eneste andre land som også haren dyrere BigMac burger enn USA.

Burgernomics

Ifølge denne ‘burgernomics’ er euro og pund under med 19,7 prosent og 26,3 prosent, sier The Economist, som er oppfinneren av Big-Mac indexen.

Imidlertid er situasjonen annerledes i en justert versjon av indeksen som tar hensyn til lønnskostnader og BNP. Når du justerer for Norge er gjennomsnittlig inntekt, er det kronen faktisk undervurdert med 3,3 prosent, mener The Economist. Brasil toppet den justerte indeksen, som viste at den brasilianske real å er opp til 66 prosent overvurdert.

“Dennee justerte indeksen tar for seg kritikken som er forventet når den gjennomsnittlig burger er priset til å være billigere i fattige land enn i rike – fordi lønnskostnadene er lavere,” sa indeks forfatterne.

“Forholdet mellom pris og BNP per person kan være en bedre guide til løpende virkelig verdi av en valuta.”

Selv om Sveits har toppet rå indeks for et par år på rad, Norge hadde verdens dyreste Big Mac så sent som i 2014.