Start din egen kjøkkenhage i vinduskarmen

En av de enkleste stedene å starte en kjøkkenhage innendørs er på kjøkkenbenken. Her er forslag til noe av det du kan dyrke i vinduskarmen, i potter ute eller i balkongkassen.

 • Friske Urter
  Urter lukter godt og er anvendelige til alskens bruk. I de fleste butikker selges det urter i potter for en billig penge. Disse kan lett deles og plantes ut i større potter med god jord og gjødsel. Er du heldig vil det etter noen ukers stell utvikles mer solide røtter, som deretter plantes ut i større potter. Men krydderurtene er som kjent sårbare etter hard dyrking på kort tid, så ikke bli overrasket om noen av plantene bukker under.
 • Din egen løk
  Løk er også noen hardhauser med en misunnelsesverdig livskraft. Både gul og rød løk, sjalottløk eller hvitløk kan plantes rett i potter. Hvitløken settes som enkle fedd i jorden, løken plantes hel, og dekkes med 2/3 fuktig jord. Når de setter grønne skudd, kan disse spises underveis. Med vårløk og purre hakker du deg ned fra toppen av det grønne og ned til der de begynner å bli hvite. Deretter settes rotstumpene i et glass vann som så vidt dekker røttene og litt til. Når de har fått 2-3 cm lange røtter, plantes de ut ifuktig jord i en potte, som settes på et lyst og lunt sted på kjøkkenbenken. La lyset stå på. Etter hvert vil disse sette skudd som kan klippes av og brukes i matlaging.

Spirer kan brukes til nesten alt

Prinsippet er å bløtgjøre frø til de spirer, for deretter å spise dem. Det finnes mange typer bønner, linser og erter som egner seg for spiring, og i tillegg blir de rene næringsbombene. smaker også godt i både salater og asiatisk mat. Fås kjøpt i både innvandrerbutikker og i billigkjeder. Det eneste du trenger til spiring er noe å spire, et tomt syltetøyglass og vann.

 • To tomater gikk over veien.
  Tomaten er glad i varme og lune balkonger og godt egnet til hjemmedyrking. Velg gjerne cherrytomater. De er små, men gir store avlinger og krever lite stell. Så tomatene innendørs nå, og plant dem uti slutten av mai i bøtter som gir god plass og næring til røttene.
 • Salat på alle fat
  Planter du salat i balkongkassen, har du nesten alltid salat tilgjengelig. Velg plukksalat, ikke de som blir store, faste hoder. Fordelen med plukksalat som lollo, frisè eller mangold er at du kan bryte av blader, mens det fortsatt vil vokse ut nye.

Trenger du utstyr for å sette i gang med din egen kjøkkenhage kan du finne forbrukslån fra 1000 – 50.000 NOK her hos oss ved å søke blant norges aller beste låneutbydere. Kjapt og sikkert.