5 tips som gir deg en stille vaskemaskin som kjører økonomisk

Etter litt kvalitetstid med vater og skiftenøkkel, kan husfreden komme tilbake. Det skal ikke mye verktøy eller tid til for å kvitte seg med et skikkelig irriterende problem på badet.

Dersom vaskemaskinen høres ut som den holder på å riste seg i hjel, eller stopper under sentrifugering, kan det lønne seg å prøve noen enkle grep. De fleste moderne vaskemaskiner vil stanse automatisk dersom de er i ferd med å riste i stykker, men helt opp til det punktet kan det bråke fælt.

Dr. Gayks laboratorie med dusinvis av vaskemaskiner som testes døgnet rundt er forbausende stille. Hans tips og triks for å få en stille vaskemaskin kan være gull verdt. Bråkete vaskemaskiner skyldes at de bevegelige delene i maskinen vibrerer mer enn maskinen er laget for, eller på en måte som maskinens oppbygging ikke kan hindre. For en maskin som spinner opptil et dusin kilo tøy i hastigheter på 1600 omdreininger i minuttet er likevel vibrasjon en del av livet.

Vibrasjon er ikke så ille. Det tar ikke maskingen skade av

–Vibrasjoner betyr ikke nødvendigvis at maskinen tar skade av dem, da den kan håndtere normale vibrasjoner, forklarer Dr. Karsten Gayk. Han er Mieles ekspert på testing av vaskemaskiner. Hvert år passer han på å kjøre hundrevis av vaskemaskiner til de kneler, for så å plukke dem fra hverandre og tipse ingeniørene om hvordan designet kan forbedres.

Han ser at problemene kommer straks det er et avvik fra normalen; enten fordi maskinen ikke er riktig plassert, ikke er korrekt innstilt eller er lastet feil.

Det vil alltid være noe vibrasjon, men det finnes grep man kan ta for å unngå at det blir mer støy enn nødvendig.

Noen av tipsene er verdt å tenke på selv før man kjøper en ny vaskemaskin, men noen av dem handler om hvordan du bruker maskinen i det daglige.

Den beste måten å skaffe seg en stillegående vaskemaskin på er å tenke både én og to ganger over hvor den skal plasseres. Det fleste av oss har vaskemaskinen stående på et baderom, men mange har den på et vaskerom, eller kanskje på kjøkkenet.

Noen gulv fungerer nemlig som en forsterkning av maskinens vibrasjon, og det er ikke bra. Dersom du har et gulv som gir etter, kan det være et problem. Det beste er å ha et fast gulv, som betong, da får man vanligvis ikke noen problemer, sier Gayk.

Her er det verdt å merke seg at selv om det kan virke som om gulvet er av betong, for eksempel når man har flis og innstøpte varmekabler, kan konstruksjonen under være tre.

Hvis du ikke har noe valg, og må plassere maskinen på et tregulv, gjelder det å sette den nærmest mulig en del av bærestrukturen – for eksempel rett over en vegg som går under gulvet. Eller du kan legge en tykk plate av presset tre under maskinen og feste den til gulvet.