Hvordan velger du en god vaskemaskin?

Det er kun én ting en vaskemaskin skal gjøre: Få tøyet ditt så rent som mulig. Gjerne uten å ødelegge det, og helst kanskje også på billigst mulige måte. Det høres ut som noe de aller fleste maskinene skal kunne klare helt fint. Så hva er da vitsen med å kjøpe en vaskemaskin som koster en god slump mer penger enn det billigste merket man finner på en tilbudsnettside? Det er mange grunner, noen av dem er åpenbare, mens andre er knapt synlige.

En vaskemaskin er husholdningens hardest arbeidende hvitevare, og moderne vaskemaskiner har blitt utviklet gjennom tiår med forskning og utvikling. Resultatet er maskiner som får tøyet rent, og som er mer energieffektive enn noensinne før. Men det er ikke alt.

Riktig vaskemaskin kan spare deg tusenlapper

En maskin som koster lite ved innkjøp, har ofte skjulte kostnader knyttet til seg. Maskinen skal fraktes hjem, det koster fort nesten en tusenlapp bare i frakt og bæring og ofte skal den installeres av proffe i tillegg.

Dersom en rørlegger må til for å legge den siste finishen på installasjonen, er det greit at det bare gjøres én gang. For hver gang en billig maskin går i stykker, må man reparere den, eller bruke tid og penger på å finne en ny like billig maskin. Dermed kan det raskt lønne seg med noe mer pålitelig.

En mer forseggjort vaskemaskin er også billigere i drift, siden mer velutviklet teknologi sparer inn på strøm, vaskemidler og vann for de som betaler det.

Tøyet skal bli rent, det skulle bare mangle, men det skal også tas godt vare på mens det er i maskinen. Enkelte billigere vaskemaskiner kan gi greie vaskeresultater, men få kan måle seg mot oppfinnelser som Mieles skånetrommel.

Samtidig er det svært viktig med en grundig kvalitetskontroll, der alle problemer med maskinen lukes ut før de får muligheten til å ødelegge tøyet ditt. Det skal ikke mer enn et metallspon på feil sted, før hele vasken er revet i stykker og du står der med en ubrukelig maskin og masse ødelagt tøy.

Å drive med intensiv forskning på hvitevarer er ikke billige saker. Noen produsenter nøyer seg med et lite utvalg programmer, som kan gjøre en grunnleggende jobb, mens andre forsøker hele tiden å forbedre produktene.

Nye vaskeprogrammer, ny utforming av maskinen, forbedringer i elektronikken og utvikling av brukergrensesnittet.

Bak en av maskinene som går gjennom hans tester, ligger tusenvis av timer med realistisk testing, som skal simulere tyve års bruk av maskinen. Det krever ressurser og midler.