Nordmenn sjekker sin smartphone gjennomsnittlig 60 ganger om dagen. Mange sover med mobilen ved siden av hodeputa og tar med seg telefonen på toalettet til og med. Å ta trikken et eller to stopp er utenkelig uten å sjekke twitter eller spille mobilspill disse dager.
Mens Kina, Japan, USA og andre land har egne behandlingssentre for Internett-avhengighet, er dette et tema som sjeldent debatteres i Norge. Ifølge Forskning.no er om lag 2-3 prosent av USAs befolkning avhengige av Internett og sosiale medier. Forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen mener at tallene kan overføres til Norge og at vi bør bli mer oppmerksomme på hvor mye mobilen styrer våre liv.
Så mange som 150 000 nordmenn være avhengige av Internett
Vi er et av foregangslandene når det gjelder bruk av teknologiske virkemidler og sammensmeltingen av mobil og data. Dette bidrar til at vi bruker stadig mer tid på sosiale nettverkssider, og økt tilgjengelighet fører ofte til økt forbruk, sier forskeren til Forskning.no. Av de tre millionene nordmenn som er registrert på Facebook, er 2,2 millioner av dem innom siden daglig. 20 prosent er dessuten kontinuerlig pålogget via smartmobilen.
Derimot understreker Andreassen at du ikke kan regnes som avhengig, bare fordi du sjekker Facebook flere ganger om dagen. For at det skal skje, må det være snakk om tvangsmessig, overdreven bruk, at det blir din måte å håndtere stress på, og at du fortsetter atferden selv om det går negativt ut over andre områder i livet, eksempelvis på jobb eller i hjemmet. Du får ingen behandling i Norge.
For øyeblikket finnes det ikke behandlingstilbud til de som lider av Internett-avhengighet her til lands. Det finnes ennå ingen veldokumentert behandling for denne typen avhengighet. Det er imidlertid relevante metoder som fungerer ved annen avhengighetsproblematikk, som terapi, selvhjelp og samfunnsmessige tiltak.